Komfyrvakt
Komfyren er en av husets største brannkilder. Derfor er det påbudt å montere komfyrvakt, slik at strømmen kuttes før en farlig situasjon oppstår.
Brorparten av norske boligbranner har sitt utspring i det elektriske anlegget, og veldig ofte er komfyren synderen. Faktisk skriver Sikker Hverdag at nesten halvparten av brann- og redningsvesenets utrykninger til boliger de siste årene, har vært til branner og branntilløp på komfyren.
Komfyrvakt er påbudt for nye anlegg
I 2010 kom kravet om at alle nye installasjoner av komfyrer/platetopper skal ha montert komfyrvakt. Med nye installasjoner menes nybygg eller oppussing der det legges opp en ny kurs til komfyren. Kravet gjelder både for husstander og fritidsboliger.
Har du et eldre kjøkken er det med andre ord ikke påbudt med ettermontering av komfyrvakt, men det er likevel sterkt anbefalt.
Har du gasskomfyr er det påbudt med flammevakt, som stenger av gassen dersom flammen slukkers.
Slik virker komfyrvakten
En komfyrvakt overvåker kokeplatene og utløser en alarm hvis den oppdager fare for brann. Dersom ingen reagrer på denne alarmen vil strømmen etter kort tid kuttes, slik at man unngå at det begynner å brenne.
Moderne komfyrvakter består typisk av en batteridrevet, trådløs sensonr, som kommuniserer med en strømbryteren bak komfyren eller i sikringsskapet. Bryteren kutte strømmen til komfyr/platetopp når sensoren gir beskjed om for høye temperaturer i kokesonen.
Sensoren kan vanligvis monteres flere steder, som under ventilatorhetten, på veggen over kokeplatene eller i taket.
For å sikre at komfyrvaktene på markedet har tilfredstillende er det blitt utviklet en felles, internasjonal norm kalt NEK EN 50615. Hvis din komfyrvakt ikke er merket med dette bør den byttes.
Noen forsikringsselskaper gir deg rabatt på forsikringspremien din dersom det er montert en FG-godkjent komfyrvakt. Hør med forsikringselskapet ditt for å finne ut om dette gjelder for deg.
Lyst til å lese mer?
Alt du trenger å vite om sikringsskapet
Sikringsskapet gir deg en oversikt over boligens elektriske kurser og kan ses på som hjertet i det elektriske anlegget ditt, selve energisentralen. Her tar vi deg gjennom det du trenger å vite om sikr…
Hva er en elkontroll?
Mange synes det er vanskelig å vite forskjellen på en elsjekk og en elkontroll. En Elkontroll gir deg både en tryggere bolig og dokumentasjonen du trenger om du skal selge. En rekke av våre elektriker…
Selge bolig? Dette bør du vite før du selger
Å selge bolig er spennende, men det medfølger en del ansvar, som å ha dokumentert tilstanden til det elektriske anlegget for eksempel. I 2023 kom det en helt ny sertifiseringsordning som heter NEK 405…